Languages

Eigenzinnig en volks. De romans van Walter van den Broeck

All news items
What Studiedag
When 13-09-2019
from 09:00 till 17:00
Where Zaal De Blauwe Vogel (De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent)
Organized by Afdeling Nederlandse Letterkunde
Contact ellen.beyaert@ugent.be
Website http://www.sel.ugent.be/waltervandenbroeck

Eigenzinnig en volks. De romans van Walter van den Broeck

Open studiedag over het werk van Van den Broeck, gevolgd door een interview met de auteur.

In 1967 debuteerde Walter van den Broeck (°1941) met de roman De troonopvolger, die hij uitgaf in eigen beheer. Vijftig jaar later verscheen zijn meest recente roman, De babyboomboogie (2017). Naast zijn prozawerk (waaronder ook twee anti-Hollander-moppenboekjes) schreef hij een twintigtal toneelstukken, scenario’s voor meerdere televisie- en hoorspelen en een kinderboek. Samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore richtte hij in 1965 bovendien het tijdschrift Heibel op en van 1979 tot 1983 was hij redactielid van het Nieuw Vlaams Tijdschrift.

Met het toneelstuk Groenten uit Balen (1972), over een staking in een fabriek, maakte Van den Broeck naam als sociaal geëngageerd auteur. Nog geen tien jaar later verscheen Brief aan Boudewijn (1980), een roman waarin de verteller de koning rondleidt en confronteert met de levensomstandigheden van de Olense arbeiderscité omstreeks 1950. Met deze bekroonde roman, die de aanzet vormde tot de romancyclus Het beleg van Laken (zijn ‘magnum opus’, verschenen tussen 1985 en 1992), zette Van den Broek zijn naam ook in Nederland op de kaart. Tijdens de SEL-studiedag belichten we het omvangrijke oeuvre en de vijftig jaar schrijverschap van Van den Broeck.

De studiedag is gratis, inschrijven is verplicht. Gelieve uiterlijk op vrijdag 6 september uw aanwezigheid te bevestigen via ellen.beyaert@ugent.be